Droge huid
Heb jij last van een (extreem) droge huid? Lees hoe je die het beste kunt verzorgen. Zodat je huid herstelt. En je het de volgende keer kunt voorkomen.
Wat is een droge huid?
Een droge huid (ook: ‘xerosis cutis’ of ‘xerodermie’) hebben betekent dat je huid uitgedroogd is. Dat komt doordat in je hoornlaag te weinig vocht zit. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Als je een droge huid hebt, zie je schilfers en heb je vaak jeuk. Meestal kun je zelf veel doen om een droge huid te voorkomen.
Hoe ziet een droge huid eruit?
Bij een droge huid zie je witte schilfers. Ook kun je rode plekken zien. Als je huid érg droog is, kun je kloven zien.
Verder lezen: schilferige en droge huid
Hoe herken je een droge huid?
Hoe weet je of je een droge huid hebt? Je kunt het zien en merken aan de volgende symptomen:
- Witte schilfers
- Ruwe plekken
- Rode plekken
- Kloven
- Jeuk
- Pijn (een droge huid is vaak gevoelig)
- Eczeem (dit krijg je vaker wanneer je een droge huid hebt)
Waarom heb ik een droge huid?
Hoe krijg je een droge huid? Meestal ontstaat het als er iets mis is met het vetlaagje van je huid. Daardoor ontsnapt er te veel vocht. De vochtbalans raakt verstoort, met een droge huid als gevolg.
Het vetlaagje op je huid kan verdwijnen of onvoldoende werken door één van de volgende oorzaken:
- Aanleg: misschien maakt jouw huid van zichzelf te weinig vet aan. Daar kun je zelf dus niet veel aan doen. Wél kun je je huid een handje helpen op plekken waar die te droog wordt. Zie hieronder bij ‘Wat te doen tegen een droge huid?’.
- Ouderdom: hoe ouder we worden, hoe minder vet onze huid aanmaakt. Ook dan is het belangrijk om onze huid te beschermen tegen uitdroging.
- Te vaak en/of te lang douchen of baden: veel mensen doen dit. Maar daardoor spoel je het vetlaagje steeds weer van je huid.
- Te heet douchen of baden: hoe heter je doucht of baadt, hoe sneller je vetlaagje aangetast wordt.
- Te vaak je handen wassen: door steeds weer je handen (met zeep) te wassen, was je ook steeds weer het vetlaagje van je huid af. Daarom komt een droge huid ook vaak voor op de handen.
- Zeep en andere badproducten: veel zepen, shampoos en doucheschuimen doen het vetlaagje op je huid verdwijnen.
- Schoonmaakmiddelen: gebruik je veel schoonmaakmiddelen, bijvoorbeeld op je werk? Ook dat is een plausibele verklaring voor je droge handen.
- Wintertijd (in combinatie met de kachel): in de winter is de lucht buiten droger. Ook door de harde wind. Maar ook binnen is de lucht droger, doordat je de kachel weer opstookt.
- Beschadigde huid: uiteraard heeft een beschadigde huid (bij wondjes en eczeem bijvoorbeeld) geen vetlaagje meer. De hele huidbarrière is immers beschadigd. Daardoor ontsnapt vocht razendsnel. Niet alleen zorgt dat voor symptomen als jeuk. Je kunt er óók littekens door krijgen. Je huid heeft namelijk vocht nodig om mooi te herstellen.
Droge huid verzorgen met DerMel
Wat te doen tegen een droge huid?
Hoe kom je van een droge huid af? Hoe kun je het behandelen? En voorkom je dat het steeds maar weer terugkomt?
Heb je al een droge huid én misschien zelfs wondjes? Gebruik dan DerMel honingzalf om je huid te helpen bij het herstel.
DerMel eerst proberen? Dat kan!
DerMel is geschikt voor kleine droge plekjes en wondjes op je lichaam. Heb je last van volledig droge benen of armen gebruik dan een goede hydraterende bodycrème zoals AT14 of ALHYDRAN. En voor de wondjes DerMel.
Daarnaast is het belangrijk om:
- Minder heet, minder vaak en minder lang te douchen of te badderen.
- Niet te vaak je handen te wassen.
- Zo min mogelijk zeep en andere badproducten te gebruiken. Óf gebruik speciale producten zonder parfum, zoals van AT14.
- Handschoenen te dragen wanneer je schoonmaakmiddelen gebruikt.
- Je huid met een goede gezichts- of bodycrème te verzorgen.
Overige vragen en antwoorden over een droge huid
Wat te doen tegen een extreem droge huid?
Ook bij een extreem droge huid is het belangrijk om je huid goed te verzorgen. Dus bijvoorbeeld: gebruik een dagcrème. En/of een verzorgende crème om je huid te helpen herstellen bij wondjes. Zorg daarnaast dat je niet te lang, te vaak of te heet doucht of baadt. En was je handen niet te vaak.
Waar komt een droge huid het vaakst voor?
Een droge huid komt het vaakste voor op:
- Het gezicht
- De benen
- De armen
- De handen
- De voeten
Met name de lichaamsdelen die het vaakste in aanraking komen met (droge) lucht, zeep en schoonmaakmiddelen. En/of die het vaakst gewassen worden.
Heb ik een droge of vette huid?
Een droge huid herken je aan schilfers, jeuk en gevoeligheid. Een vettige huid is eigenlijk het tegenovergestelde: dan heb je juist te véél talg/vet op je huid. Dan heb je dus juist géén schilfers en jeuk, bijvoorbeeld.
Waarom heb ik plotseling een droge huid?
Dat kan aan verschillende oorzaken liggen. Bijvoorbeeld omdat het winter is en de kachel weer aan staat in huis. Dat zorgt voor drogere lucht. Het kan ook zijn dat je vaker je handen bent gaan wassen. Of omdat je ouder wordt, en je huid minder talg/vet aanmaakt.
Hoeveel mensen hebben een droge huid?
Ongeveer 30% van alle mensen. Dat blijkt uit een Duitse studie uit 2019. Maar precieze aantallen zijn moeilijk te geven.
Mijn baby/kind heeft een droge huid. Waarmee kan ik hem/haar insmeren?
Bij heel jonge kinderen kun je DerMel gebruiken. DerMel bevat geen corticosteroïden of antibiotica en is geschikt voor alle leeftijden. De zuivere honing in de zalf brengt de huid tot rust en brengt een beschermend laagje (antibacteriële bescherming) aan. Is de huid beschadigd? Dan ondersteunt en versnelt de zalf de wondheling.
Waarom is een droge huid slecht?
Een droge huid is niet perse ‘slecht’ voor je. Maar op z’n minst wél heel vervelend. Je kunt immers vaak last van jeuk krijgen. Of je huid kan heel ruw en gevoelig zijn. Daarnaast kunnen er wondjes ontstaan, en daardoor ook littekentjes. Ook loop je dan meer risico op ontstekingen. Het is dus vooral voor jezelf fijn wanneer je geen last (meer) hebt van een droge huid.
DerMel honingzalf bij wondjes door een droge huid
Een huidzalf als DerMel herstelt de vochtbalans in je huid. Die balans is cruciaal om littekentjes te voorkomen. Maar omdat je droge huid beschadigd is, kan je huid zelf die balans niet meer houden.
DerMel ondersteunt je beschadigde, droge huid: de natuurlijke honingzalf hydrateert, maar zorgt óók voor een beschermend laagje. Zo kan de vocht niet meer ontsnappen. En tegelijkertijd kunnen schadelijke bacteriën niet (meer) binnendringen.
Dus óók bij oppervlakkige wondjes door een droge huid is verzorging met een huidzalf belangrijk. Met name voor een zo mooi mogelijk herstel, zonder zichtbare littekentjes.