Kloven op je handen en voeten
Heb jij (regelmatig) last van kloven op je handen en voeten? Wees dan gerust: er is iets aan te doen. Je kunt ze voorkomen én goed behandelen. Hieronder bespreken we hoe.
Wat zijn kloven in de huid?
Kloven in de huid zien eruit als kleine barsten. Ze komen veel voor op plekken waar je huid snel droog wordt. Bijvoorbeeld je hielen, tussen je tenen of op je knokkels. Je kunt oppervlakkige kloven hebben, maar ook diepe.
Kloven gaan soms gepaard met vervelende klachten, vooral wanneer het om diepe kloven gaat:
- (Extreem) droge huid
- Jeuk
- Pijn
- Bloed
Daarom is ons advies om er niet mee te blijven zitten. En dat hóeft ook niet. Met de juiste verzorging kun je (diepe) kloven tegengaan.
Lees meer: hoe voorkom je kloven?
Waar komen kloven op de handen en voeten het vaakst voor?
De gevoeligste plekken voor kloven op je handen en voeten zijn:
- Tussen je tenen
- Op je hielen (in eelt ontstaan vaak diepe kloven)
- Onder je voeten en tenen
- Op je knokkels
Hoe ontstaan kloven op je handen en voeten?
Kloven ontstaan snel op plekken waar je weinig talgkliertjes hebt. Plekken als je handen en voeten.
Talgkliertjes maken talg: dat is een vettig stofje, bedoeld om je huid soepel en elastisch te houden. Het zorgt er ook voor dat je huid goed vocht kan vasthouden.
Weinig talg betekent dus dat je huid daar droger is. Dat geeft al snel kloven: scheurtjes of barstjes die kunnen jeuken, en soms zelfs pijn doen.
Bijkomend nadeel: je huid is daar ook gevoeliger voor bacteriën van buitenaf. Zo kunnen er zelfs infecties ontstaan.
Je komt ook vaak kloven tegen bij plekken met eelt. Eelt is een stuk verharde huid die ontstaat door veel wrijving. Dit zie je vaak bij voeten/hielen, maar ook op de handen. Als eelt dik is of uitdroogt, heb je een grotere kans op (diepe) kloven.
Soms spelen onze eigen gewoontes ook kloven in de hand: bijvoorbeeld door te vaak onze handen te wassen met zeep. Daardoor spoelen we het vetlaagje dát er is, al snel weg. Hetzelfde geldt voor desinfecterende alcoholgel.
Het kan ook zijn dat je huid vaak in contact komt met irriterende stoffen.
Ben je senior? Ook dan heb je een verhoogd risico op kloven. Een verouderde huid kan namelijk minder goed vocht vasthouden.
Tot slot kun je eerder last krijgen van kloven als je een huidaandoening hebt. Denk bijvoorbeeld aan eczeem.
Tip: behandel kloven met DerMel huidzalf.
Hoe voorkom je kloven op je handen en voeten?
Je kunt je eigen gewoontes aanpassen. Daardoor kun je voorkomen dat je last krijgt. Of op z’n minst ervoor zorgen dat je minder last krijgt van kloven op je handen en voeten. Volg daarvoor deze tips:
- Ontdek de oorzaak van je kloven. Douche je te warm of te lang? Heb je last van droge lucht van de verwarming? Kom je vaak in aanraking met irriterende stoffen? Achterhaal de oorzaak van kloven en probeer die uit de weg te gaan. Zie ook de andere tips.
- Verander hoe je je handen en voeten wast. Gebruik geen zeep meer, óf een neutrale zeep die niet ontvet. En niet te heet water; gebruik liever koud of lauw water. Tot slot: was minder vaak.
- Trek buiten handschoenen aan wanneer het koud is. Want als het koud is, is de lucht droger. Daardoor drogen je handen ook sneller uit.
- Trek huishoudhandschoenen aan bij de schoonmaak. Zo voorkom je dat je huid in aanraking komt met heet water en chemische middelen.
- Voorkom overmatige druk en wrijving. Bij overmatige druk op de voetzolen en een droge huid kunnen voetkloven ontstaan. Dit gebeurt vaak in combinatie met (veel) eeltvorming. Overgewicht, een staand beroep of een afwijkende voetstand kunnen zorgen voor overmatige druk.
- Voorkom eeltgroei zo veel mogelijk. Eczeem, psoriasis, handarbeid of overmatige lichaamsdruk kunnen zorgen voor veel eeltgroei. Het risico op kloven is hoger, maar door verdikte eeltrandjes van de kloof geneest deze ook moeilijker. Als je al veel eelt hebt, gebruik dan een voetvijl (eeltvijl). Daarmee haal je eelt weg, waardoor je huid elastischer wordt.
- Voorkom vitamine D-tekort. Onderzoek toont aan dat vitamine D een rol speelt bij de regulatie van vetten in de huid. Een tekort aan vitamine D kan resulteren in een droge huid.
- Smeer preventief met een huidzalf. Een verzorgende huidzalf zorgt voor een betere vochtbalans in de huid. En beschermt tegen infecties.
Wat te doen tegen kloven op je handen en voeten?
Wat helpt nu goed tegen kloven als je ze al hebt? Natuurlijk helpt het ook dan om bovenstaande tips te volgen. Maar het belangrijkste is:
Begin met regelmatig smeren. DerMel is een natuurlijke zalf op basis van zuivere honing. De zalf voedt, hydrateert, biedt antibacteriële bescherming én laat wondjes sneller genezen. Zo kom je zeker van die vervelende kloofjes af.
DerMel eerst proberen? Dat kan!