Kloven op handen, voeten en hielen

Wat zijn kloven?

De barrièrefunctie is één van de belangrijkste functies van de huid. Hiermee wordt bedoeld dat het je huid beschermt tegen verlies van water en tegen het binnendringen van stoffen van buitenaf. Een aantal factoren kunnen deze barrièrefunctie verstoren, zoals contact met irriterende stoffen (bijvoorbeeld in het huishouden, tijdens het klussen of op het werk), een gestoorde vetzuursamenstelling en een verminderde hydratatie van de huid. In de winter kan je huid heel snel uitdrogen, waardoor er huidkloven kunnen ontstaan in de lippen, handen en voeten. 

Kloven zijn barstjes of scheurtjes in de huid die ontstaan wanneer je huid erg droog is. Een droge huid is minder elastisch, waardoor de huid bij belasting niet soepel kan meebuigen. Hierdoor barst de huid en ontstaan er kloven. Kloven komen vaak voor in een droge, vereelte huid of juist in een zachte, vochtige huid tussen de tenen. Kloven kunnen – maar hoeft niet – pijnlijk zijn.

Droge en vochtige kloven

Kloven in vingers zijn een veel voorkomende klacht zeker bij koud weer en droge temperaturen in huis. Tijdens de winter daalt de luchtvochtigheid buiten. Binnenshuis is de lucht vaak ook droog, vanwege de centrale verwarming. Mensen met een aanleg voor handeczeem of psoriasis, zijn gevoeliger en ontwikkelen sneller kloofjes. Het ontstaan van kloven is een gebrek aan vocht. 

Oppervlakkige kloven in voeten komen meestal in de zomer voor door veelvuldig lopen op slippers. De hiel steekt vaak over de rand van de slipper heen en wordt bij het lopen zwaar belast. De huid beschermt zichzelf met overmatige eelt vorming en hierin kunnen gemakkelijk kloven ontstaan.

Vochtige of weke kloven bevinden zich veelal tussen de tenen ontstaan door overmatige transpiratie of langdurig contact met water. De huid raakt verweekt en beschadigt daardoor gemakkelijk. Dit is een ideale omgeving voor voetschimmel, een belangrijke oorzaak van vochtige kloven.

DerMel® en de behandeling van droge en vochtige kloven

Bij droge kloven is de behandeling gericht op het herstellen van de beschadigde huid én verbeteren van de elasticiteit van de huid. Zijn er droge kloven aanwezig op de voeten of hakken, dan is het aan te raden om eerst de laag eelt te verwijderen. Dan kan met een eeltvijl.

DerMel is een 100% zuivere, medicinale honingzalf. Het beschermt de gehavende huid tegen bacteriën en schimmels. Daarnaast heeft Dermel ook ontstekingsremmende en wondhelende eigenschappen. Dat maakt DerMel een ideale huidzalf om de pijn van de kloven te verminderen en kloven te laten verdwijnen.

DerMel is vettige, hydraterende zalf die je hiervoor uitstekend kunt gebruiken.  en een voedende, herstellende zalf te gebruiken. Hierdoor kan de huid weer soepel meebuigen en kunnen kloven zich weer sluiten. Bij vochtige kloven is de behandeling gericht op het bestrijden van schimmelinfecties. Behandel de kloven met een met een schimmeldodend product en houd de huid zo droog mogelijk.