Luieruitslag

Wat is luieruitslag?

Luieruitslag ook wel luiereczeem genoemd is te herkennen aan blaasjes, bultjes, rode vlekken of wondjes. Het ontstaat op de huid die door de luier wordt bedekt. De oorzaak is een combinatie van wrijving, warmte en contact met urine en ontlasting. Zowel kinderen als volwassenen kunnen hier last van krijgen, zeker wanneer er sprake is van diarree of incontinentie. Bij volwassenen wordt dit vaak smetplekken genoemd.

Verschil tussen luieruitslag en schimmel

Luieruitslag en schimmel ontstaan in een vochtige omgeving. Urine en ontlasting irriteert de huid en hierdoor ontstaat luieruitslag. Een schimmelinfectie ontstaat door schimmels die van nature op de huid aanwezig zijn.

Een schimmel kan groeien wanneer de huid onder de luier voor langere tijd nat is geweest of open wondjes bevat. Dit leidt tot jeuk en/of schilfering. Je kan een schimmelinfectie herkennen aan bultjes die witte pus bevatten of aan schilferige kringen rond de vlekjes.

Luieruitslag

Behandeling luieruitslag

  • Hygiëne speelt een belangrijke rol bij luieruitslag. Verschoon en vervang de luier met regelmaat. 
  • Zorg ervoor dat huid niet lang contact heeft met urine en/of ontlasting. Vooral bij ontlasting moet de luier zo snel mogelijk vervangen worden. 
  • Maak de billen schoon met lauw water. Schoonmaakdoekjes met parfum of zeep kunnen de huid irriteren of verder beschadigen.
  • Smeer de schone huid met Dermel in.
  • Wanneer mogelijk, laat de huid rusten door tijdelijk geen luier te dragen.
  • Voorkom wrijving door bijvoorbeeld baby olie aan de billendoekjes toe te voegen.
  • Maak een afspraak bij uw huisarts als de uitslag erger wordt of dat als er veel pijn is.

Dos Medical BV – Weiland 1a – 6666 MH HETEREN

T: 085-773 20 80

E:  informatie@dosmedical.nl

KvK 17 21 06 89