Smetplekken (medische term: ‘intertrigo’) is een algemene benaming voor eczeem dat gelokaliseerd is in de lichaamsplooien, met name onder de borsten en in de liezen. Dit type eczeem komt op alle leeftijden voor, maar vooral bij zuigelingen, gezette vrouwen, patiënten met suikerziekte en patiënten die langdurig bedlegerig zijn.

Smetplekken ontstaan voornamelijk door overgewicht, warmte, (overmatig) zweten, wrijving en incontinentie voor urine. Eigenlijk is er dus sprake van een plaatselijke irritatie van de huid. Een secundaire infectie met lokale huidbacteriën en schimmels verergert en onderhoudt de aandoening.

De aandoening begint als een onscherp begrensde nattende roodheid in de plooien (oksels, liezen, onder de borsten, bilnaad),  al dan niet met (pijnlijke) kloofjesvorming. Er bestaat lichte jeuk. Wanneer er een bacteriële infectie bij komt zien we pusvorming en korstjes, soms met een riekende geur.

Lokaal aanbrengen van DerMel® huidzalf is hierbij een goede keuze, omdat DerMel® anti-microbiele, ontstekingsremmende en wondhelende eigenschappen heeft.