Smetplekken

Wat zijn smetplekken?

Smetplekken (medische term: ‘intertrigo’) is een algemene benaming voor eczeem dat gelokaliseerd is in de lichaamsplooien, met name onder de borsten en in de liezen. Dit type eczeem komt op alle leeftijden voor, maar vooral bij zuigelingen, gezette vrouwen, patiënten met suikerziekte en patiënten die langdurig bedlegerig zijn.

Je kan smetplekken herkennen aan verschillende kenmerken:

  • Rode vlekken die vaak in huidplooien te vinden zijn
  • Jeuk
  • Vlekken zijn vaak vochtig
  • Kloofjes die pijnlijk kunnen zijn
  • De huid is gevoelig voor bacteriële infecties.

Hoe ontstaan smetplekken?

Smetplekken ontstaan voornamelijk door overgewicht, warmte, (overmatig) zweten, wrijving en incontinentie voor urine. Eigenlijk is er dus sprake van een plaatselijke irritatie van de huid. Een secundaire infectie met lokale huidbacteriën en schimmels verergert en onderhoudt de aandoening.
De aandoening begint als een onscherp begrensde nattende roodheid in de plooien (oksels, liezen, onder de borsten, bilnaad),  al dan niet met (pijnlijke) kloofjesvorming. Er bestaat lichte jeuk. Wanneer er een bacteriële infectie bij komt zien we pusvorming en korstjes, soms met een riekende geur.

Behandeling van smetplekken

Bij het constateren van smetplekken is het verstandig om contact op te nemen met uw (huis)arts. De (huis)arts zal u de juiste behandeling adviseren. Meestal worden smetplekken behandelt met een barrière crème.
DerMel® is een barrière crème met anti-microbiele, ontstekingsremmende en wondhelende eigenschappen. De medicinale honingzalf ondersteunt de huid met het herstel van de vochtbalans en huidbarrière.